Snus

SSP får stadig flere henvendelser omkring snus fra både forældre og skoler, og der er indikationer på, at snus vinder mere og mere indpas blandt vores unge.

I takt med, at cigaretrygning ikke er tilladt på skolerne, er de unges tobaksforbrug skifter over til snus, der ikke er synligt eller lugtbart som almindelig tobak.

Afsmitningseffekten og den sociale faktor spiller meget ind på vores unge – altså, det her med; ”når andre gør det, så er jeg også tilbøjelig til at gøre det.” Snus kommer dermed til at indgå som en ’hyggefaktor’, når unge er sammen.

Når andre gør det, så er jeg også tilbøjelig til at gøre det.

Lovgivning og fakta

Der er to hovedformer: Snus og det der kendes som tyggetobak. Forskellen på de to er mest teknisk, men snus er forbudt at sælge, hvilket tyggetobak ikke er. Det er mit indtryk, at vores unge primært bruger snus.

Det er ikke forbudt at bruge snus, men altså forbudt at sælge det, og uanset så gælder for begge typer, at det er ulovligt at sælge tobaksprodukter til personer under 18 år.

Snus er findelt tobak, som gæres med bl.a. vand og ammoniak, og det kan tilsættes forskellige smage, såsom f.eks. blåbær, lakrids m.m. Det kommer i små poser, der minder om tebreve – og det hedder retteligt portionssnus.

Der er uforholdsmæssigt meget nikotin i snus – f.eks. Siberia, som unge bestiller på nettet.

Netdoktor skriver, at indholdet af nikotin kan være op til 40 gange større end i cigaretter.

Da snusen ikke ryges, spares man for de tjæreforbindelser, der kan give kræft i lungerne. Til gengæld er der en forøget risiko for kræft i bugspytkirtlen og mundhulen, samt risiko for blodprop i hjertet.

Jeg laver anonyme undersøgelser på 9. årgang på alle skoler i kommunen, og for skoleåret 19/20 har jeg følgende tal:

Af 355 elever adspurgte svarer:

  • 11 elever (3,1%) ja til at være cigaretrygere – ikke festrygere, men regulære rygere.
  • 80 elever (22,5%) svarer ja til at have prøvet snus.
  • 25 elever (7%) svarer ja til at bruge snus jævnligt.

Nationale undersøgelser viser, at snus er meget mere udbredt på ungdomsuddannelserne.

 

Knivloven

Vi har desværre oplevet flere tilfælde, hvor unge enten har gået med kniv, eller opført sig dumt med knive.

Det giver anledning til at ridse knivloven op:

§ 1. Knive og blankvåben m.v. må ikke bæres eller besiddes på offentligt tilgængelige steder, uddannelsessteder, i ungdomsklubber, fritidsordninger og lign., medmindre det sker som led i erhvervsudøvelse eller til brug ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller har et andet lignende anerkendelsesværdigt formål.

De øvrige paragraffer beskriver nøje, at man ikke må have springeknive, kastestjerner, knive, hvor bladet kan låses og åbnes med én hånd…og en helt masse mere.

Men §1 siger tydeligt, at det er forbudt at gå med kniv!

Hvis man i kådhed kommer til at true andre med knive, så er det selvfølgelig en skærpelse, og så er det andre paragraffer, der kommer i spil:

§266. Den, som på en måde, der er egnet til hos nogen at fremkalde alvorlig frygt for eget eller andres liv, helbred eller velfærd, truer med at foretage en strafbar handling, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.

Så igen er det en rigtig god ide, lige at tage den hjemme ved spisebordet, for det kan have uoverskuelige konsekvenser i forhold til f.eks. straffeattest, og dermed job og uddannelse.

Og lad mig gentage, hvad jeg tidligere har skrevet:

Counter Strike knive er ulovlige at bestille hjem fra Wish og andre udbydere, og de er selvfølgelig også ulovlige at besidde og bære. De såkaldte Karambit- knive – også kaldet ’hals-knive’.

 

Gule ugler

Vi har hørt nogle af vores unge tale om ’Gule Ugler’, som er MDMA i pilleform. MDMA ligner ’ren’ ecstasy – og det er meget farligt.

Pillerne er udformet som en ugle og er gule. Det har før været fremme, at der er forskellige piller i omløb, hvoraf nogle er udformet som bolcher ogslik.

Da pillerne ikke er fremstillet under kontrollerede forhold, kan man aldrig vide, hvad doseringen afdet aktive stof er. Vi kender til dødsfald fra andre kommuner, hvor unge er døde af overdosering.

Der er al mulig grund til at snakke med sine unge mennesker om disse piller- og stoffer i al almindelighed.

 

Ny kollega

Jeg er glad for at kunne fortælle, at Carsten og jeg får ny kollega pr. 1. marts.

Stort velkommen til Ane Bender, som har solid erfaring bag sig, bl.a. som SSP-konsulent i Odder.

Ane vil få mange forskellige opgaver, og hun vil komme til at arbejde lidt mere projektorienteret, så vi kan sætte hurtigere og mere effektivt ind, når – og hvis – der popper problemer op.

Mvh.
SSP-konsulent
Bo Hansen